Grădină educațională

Cu ajutorul grădinilor educaționale, copiii învață că plantele, pentru a crește de la sămânță la fruct, au nevoie de răbdarea și de grija noastră. Iar acesta este unul din cele mai frumoase lucruri pe care o grădină îi poate învăța pe copii: grija, răbdarea și respectul de care au nevoie plantele și natura pentru a crește și a ne hrăni sănătos.

Acest modul este implementat de autorii proiectului “Școala din Grădină”, care a luat naștere la Cluj, în 2014, și s-a concretizat prin finanțarea din fonduril norvegiene EEA Grants, pentru a promova grădina de legume și grădinăritul ca unealtă pedagogica în rândul adulților implicați în educația copiilor.

Ideea proiectului ne-a venit lucrând în grădină cu copiii, observându-le curiozitatea, implicarea și bucuria de a lucra în aer liber, cu pământul și plantele.

Grădinile de legume sunt mici ecosisteme în care plantele depind de ajutorul unor insecte, de sănătatea solului și a vieții din sol, de prezența altor plante în grădină, de grija pe care noi le-o acordăm. Copiii înțeleg astfel că în natură totul este interconectat, are o logică și un echilibru.

POZE SCOALA DIN GRADINA1
POZE SCOALA DIN GRADINA
POZE SCOALA DIN GRADINA4
POZE SCOALA DIN GRADINA3
1

CURRICULA

1. Amprente naturale. Oare ce formă lasă o ghindă pe o bucată de lut, dar un con de brad, dar semințele de gălbenele, dar degetul meu? Lucrând cu materiale naturale, învățăm să creem forme, să le distingem, să descoperim curioși ce modelator frumos este Natura și cât sunt de frumoase elementele naturale.

2. Apă, pământ, aer. Această activitate este una de înțelegere a lumii în care trăim și felul în care apa, pământul și aerul sunt nu doar simple elemente ci medii în care diferite vietăți își duc traiul. Prin acest exercițiu copii vor învăța să asocieze diferite animale sau plante cu mediul de viață în care acestea trăiesc.

3. Bingo în grădină. Este un joc prin care copiii pot explora divesitatea naturii și minunățiile pe care grădina ni le oferă şi pot învăţa să recunoască plantele. Îmbină armonios curiozitatea copiilor cu învățarea în natură. Vom învăța legumele, le vom gusta și ne vom bucura de grădina noastră și de roadele ei.

4. Bombe de verdeaţă. Să modelezi bile din semințe de plante poate fi o activitate simplă și distractivă pentru copii, ca să nu menționăm că rezultatele finale vor fi unele surprinzătoare și colorate pentru toată lumea. Dintr-o mică bilă din pământ și semințe, grădina va prinde culoare, iar copiii vor avea șansa să-și murdărească mânuțele și să intre în contact cu elementul Pământ.

5. Căsuțele semințelor. Scopul acestei activități este de a-i învăța pe copii importanța păstrării semințelor și rolul pe care l-au avut acestea de-a lungul omenirii. Dacă oamenii nu păstrau semințe de la an la an, mai aveau ce mânca? Ce ies din semințe? Ce culori au acestea? Ce forme? Cum miros? Pregătim semințele punându-le la păstrat în “pachețele” personalizate. Fiecare copil își va confecționa propriul “pachețel”, își va alege tipul de semințe pe care vrea să îl păstreze și mai târziu să îl planteze în grădină.

6. Ce mâncăm? Rădăcina, tulpina, frunza? Scopul activității este pe de o parte să recunoaștem legumele, iar pe de altă parte să învățăm părțile plantei: rădăcina, tulpina, frunza, floarea, fructul, semințele și ce anume mâncăm de la fiecare plantă.

7. Cum se trezesc semințele din somn. Tema principală este încolțirea semințelor. De ce au nevoie plantele de rădăcini? De ce cresc rădăcinile în jos? Cum arată rădăcinile diferitelor plante? Ce formă au? Cât de mare este rădăcina unui copac? În afară de posibilitatea de a pregăti răsaduri pentru grădina din curte, creșterea plantelor din semințe în recipiente transparente, oferă micuților ocazia de a vedea zilnic cum se trezește din somn o sămânță atunci când are ce-i trebuie: pământ, apă și lumină. Acesta este un experiment accesibil prin care le stimulăm copiilor imaginația în ceea ce privește dinamica naturii.

8. Hotelul de insecte. Majoritatea plantelor au nevoie de polenizatori pentru a fructifica și a se putea înmulți. Construirea unui hotel de insecte în grădină ne va ajuta să menținem sănătatea ecosistemului, iar copiii vor avea ocazia de a observa și familiariza mai îndeaproape cu activitatea acestor mici vietăți. Încercând să introducem zone diferite de habitat vom atrage diferite tipuri de insecte.