Dicție

Oare câți dintre noi se ascultă vorbind? Dacă am face-o mai des, probabil că nu am fi la fel de satisfăcuți de felul în care ne percep ceilalți. Dar, chiar dacă am fi mai atenți la vocea noastră, ceea ce auzim și ceea ce aude ascultătorul sunt două sunete diferite. În timp ce vorbim, ne auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului și feței noastre. Ascultătorul aude sunetul proiectat. Nimeni nu ne spune la școală cât de importantă este vocea noastră în relația cu ceilalți și că vocea este cartea de vizită a fiecăruia dintre noi. Ea te reprezintă în fața celorlalți, ea vorbește lumii despre cine ești, ce vrei, cum te raportezi la ceilalți, care sunt temerile și care sunt punctele tale forte. Cum îți controlezi vocea, discursul, emoțiile, cum îți canalizezi energia pentru a te prezenta în societate în forma ta cea mai bună ? Acestea sunt câteva din întrebările la care cursul nostru de dicție caută și găsește rezolvare.

Vom învăța prin exerciții și practică, în procent de 90%. Vom asculta voci bune și dezastruoase, le vom analiza, după care înregistrăm exerciții cu propriile noastre voci și vorbim despre ele. Vom învăța prin jocuri și teme pentru acasă, care permit exersarea individuală și apoi verificarea în cadrul grupului. Noțiunile teoretice vor fi introduse cu ajutorul exemplelor și al studiilor de caz.

Cursul este pentru cei care vorbesc bine, dar vor să fie perfecți, dar și celor care obosesc după primele fraze: vrem să ne adresăm celor care vorbesc prea repede sau prea rar, prea tare sau prea încet.

Celor care vor să scape de “accentul de acasă”. Celor care simt că e ceva în neregulă cu vorbirea lor, dar nu știu să definească ce anume.

Vom reuși să depistăm corect defectele de dicţie, facem exerciţii de dicţie personalizate, exerciţii de gimnastică respiratorie, exerciţii pentru corectarea frazării şi pentru întrebuinţarea accentului logic într-un text, vorbim despre discursul public și limbajul trupului.

FOTO DICTIE ISTORIE LOCALA BUNE MANIERE (5)

CURRICULA

  1. Identificarea vorbirii corecte și conștientizarea propriului tip de vorbire

  2. Tipuri respiratorii. Respirația eficientă pentru vorbire

  3. Exerciţii pentru ritmul vorbirii și pentru volumul vocii

  4. Cunoștințe pentru îndepărtarea defectelor de pronunție

  5. Exerciții pentru îndepărtarea accentului local

  6. Reguli de frazare. Cunoștințe pentru îndepărtarea tulburărilor de ritm și fluență (precipitare sau vorbire prea lentă)

  7. Expresivitatea vorbirii (citire logică, citire expresivă).

  8. Tehnici de control al emoțiilor

Exercițiile sunt particularizate, pentru fiecare cursant.